Project omschrijving

CodesCool leert leerlingen programmeren buiten de lesuren

Sinds de start van het schooljaar 2017 kunnen scholieren buiten de lesuren leren programmeren via het project ‘CodesCool’. Het gaat om een initiatief van de Odisee-hogeschool waar tot op heden zo’n 155 scholen in Vlaanderen en Brussel bij zijn aangesloten. Door de sluiting van de Belgische scholen zet Codescools hun website open voor iedereen. Zo kan iedere leerling ook van thuis uit vlot aan zijn of haar code-skills werken.

Codeklassen

Een CodesCool word je door met je school één of meerdere Codeklassen in te richten. Dit zijn groepjes van 10 tot 15 leerlingen uit het 5e of het 6e leerjaar die wekelijks een uurtje samen werken rond coderen en programmeren, tijdens de middagpauze of net na school. Het wordt aangestuurd door een vrijwillige leerkracht uit het eigen schoolteam. Die leerkracht moet de school voorbereiden op de integratie van ‘codeervaardigheden’ in de leerplannen en in het reguliere lessenpakket. De leerkracht wordt bijgestaan door coaches (ouders, grootouders of sympathisanten) waarbij leerlingen vrijwillig aansluiten.

Waarom coderen?

Coderen is verdieping van een denkwijze, de uitwerking van een taal. Het wil het probleemoplossend vermogen van de kinderen uitbreiden. CodesCool gebruikt Scratch om te programmeren. Scratch zorgt ervoor dat de principes van computerwetenschap toegankelijk worden. Het is een online omgeving die zelfs op de meest gedateerde schoolcomputers te gebruiken is.

Ben je al een CodesCool?
> Log dan in op deze pagina.

Ben je nog geen CodesCool?
> Schrijf je eerst in. Je krijgt dan spoedig je eigen login. Je school inschrijven is kosteloos en je krijgt toegang tot alle oefeningen en vormingen.

Ontdek de andere e-learningplatformen.