‘Goeie vakantie, mevrouw!’ Met die vrolijke zin verlieten gisteren zowat al mijn leerlingen het lokaal. ‘Dat belooft‘, dacht ik bij mezelf, om die gemotiveerd te krijgen om toch de nodige opdrachten te maken de komende weken… Gelukkig werkt onze school volop aan innovatieve onderwijsmethoden als Google Classroom en kunnen zo goed als al onze leerlingen, over de verschillende niveaus heen, vlot werken met Google Drive. Iets wat ons toch een waaier aan mogelijkheden biedt om hen de komende week educatief bezig te houden en terwijl een excuus te geven om toch die pc op te starten of toch die YouTube video te bekijken.

Virtuele klas: Google Classroom

Google Classroom, de virtuele klas die je kan aanmaken via je Google Account, staat ondertussen klaar en zorgt ervoor dat al mijn leerlingen exact weten wat ze moeten doen, wanneer ze het moeten doen, hoe ze het moeten doen en op hoeveel punten het mogelijks ook meetelt. Je hebt geen gedoe meer met taken via mail versturen of uploaden op smartschool in alle mogelijke extensies, nee, alles is strak gestructureerd en er is geen ruimte voor verwarring of nog beter, excuses.

Veel werk?

Veel werk hoor ik sommigen denken … Wel nee, toch zeker niet meer dan al je werkbladen voorbereiden en nadien doormailen via Smartschool of in een digitale map opladen op Smartschool. Je maakt je voorbereidingen en alles wordt gekoppeld aan die classroom en dat is dat.

Voordelen Google Classroom?

  • Je logt in via je Google Account en je hebt meteen alles bij de hand, overal.
  • Je kan alles op voorhand plannen voor de komende 3 weken en zeker zijn dat iedereen alles ziet met een simpele klik. Je kan er, voor wie dat wil en ermee kan werken, ook Google Forms of presentaties of filmpjes aan toevoegen die je je leerlingen wil tonen binnen het kader van waar je mee bezig bent.
  • Ze krijgen een duidelijk voorblad waar je berichten kan nalaten of bepaalde zaken die je wil melden. Aan de linkerkant zien ze meteen het overzicht van taken die ze moeten maken.
  • Werkbladen zijn gekoppeld en worden dus ook eenvoudig via deze weg ingediend. Je kan instellen dat iedere leerling een kopie van jouw taak ziet en die dus meteen zelf kan invullen zonder te moeten kopiëren naar een eigen map, … Wie klaar is drukt op delen en het komt in een mapje te staan waar jij als leerkracht een overzicht van krijgt. Zo weet je meteen hoeveel er zijn ingediend en je kan makkelijk zien wie niet in orde is.
  • Extreem voordeel van werken via deze weg is dat alle wijzigingen meteen opgeslagen worden. Gedaan dus met dat eeuwige ‘ik heb niets opgeslagen en ben alles kwijt’.
  • Verbeteren kan je ook doen online en het document nadien ‘teruggeven’ aan de leerling. Zij zien dan in hun mapje de taak die ze terugkregen, al dan niet met een cijfer erbij.
  • Iedere classroom die je maakt heeft een eigen unieke code. Die deel je makkelijk met je leerlingen waardoor ze toegang krijgen. Je kan ze ook zelf uitnodigen als je dat wil, maar met grote groepen is dat alweer een pak omslachtiger en je moet uiteraard de e-mailadressen kennen.
Hoe open je Google Classroom vanuit je Google account

Google Classroom geeft rust, structuur en overzicht, maar tegelijkertijd ook de nodige zelfstandigheid want ze moeten wel rekening houden met deadlines. Leerlingen kunnen zelf plannen wanneer ze hun werk maken en dat kan zelfs via tablet of smartphone. Maar ze werken wel, zijn er mee bezig en moeten niet op vier plaatsen tegelijk kijken om hun materiaal te hebben, te versturen en te bekijken.

Het is een beetje zoeken in het begin, maar eigenlijk is alles heel duidelijk en het spreekt voor zich. Ik ben alvast grote fan!

Enkele afbeeldingen ter verduidelijking.

Let’s Google Classroom!
Google Classroom taken
Let’s Google Classroom!
Google Classroom British or American English